Till föregående sida
Svensk startsida
rädgårde
1994-1996
Det var mörk kväll i November 1994 då vi kom, Yngve och jag, från reaförsäljning i något trädgårdscentrum med några enklaste och billigaste buskar. Nästan enda platsen att plantera (d v s med en bit av jord) fanns på en upphöjd bädd framför en balkong som Yngve kallade för däcket, där fanns - Gud förlåte - "gräsmattan" nästan utan gräs. Som agronom såg jag på en gång, när bara satte spade i jorden, att det var tjock lera. Vi köpte samtidigt en säck surtorv, jag kom då på en snabb idé att blanda utgrävd jord med torv. Men Yngve hade aldrig tålamod till odlings åtgärder - han hade lagt endast den sura torven på gropbotten och snabbt täckte den med jorden.. och sedan satte busken ner i.  Kanske därför ville inte paradisbuske växa. Jag såg då inte mycket i mörkret och upptäckte surtorvlager när jag förflyttade busken  nästa år, men det hjälpte inte -  den levde tynande tillvaro tills den dog efter nästa vinter.
Samma November 1994 gjorde jag en till insats på gården - framför huset fanns också "gräsmattan" (bild ovan), så att det fanns lite jord.  Vi köpte mycket lökar för halvapriset. Jag tyckte det var fynd - men Yngve var DÅ inte van vid trädgårdsutgifter.. han såg ut som han var nära att svimma när kassörska sa: 268 kr att betala.. men våren 1995 blommade en lökväxtremsa. Den försvann senare också - under arbetet över stenutgrävandet glömde Yngve att lökarna fanns.. och sedan har enstaka tulpaner o.d. dykt upp hit och dit, bland rosbuskarna.
På bilden från juli 1995 ser man redan planterad Budleja davidii, en till planteringslåda var gjord där planterades Mahonia och en till budleja, vit.
Senare dog den vita budlejan och den lila flyttades för att den tydligen  trivdes inte i den befintliga jorden.
Men det visade sig då, på våren 1995 att det fanns fler lökväxter, mest bland halvvilda buskar. Darwin Tulpaner, massor med påskliljor och  Scilla sybirica samt pärlhyacinter dök så småningom upp i ganska stora mängder. Det fanns Spiraea buskar och gul, vanligaste ölandstok, fem buskar. Jag tyckte inte om dem, de var fula och risiga, så jag arbetade hårt att bli av de flesta i alla fall. Nya färger planterades istället - vit, rosa och Red Face. De gamla gula lyckligtvis dog efter kanske för hård "föryngrande beskärning"
När jag tittar nu på gamla bilder, har jag svårt att tro hur mycket var det gjort redan det första året och sedan år 1996 och 1997.  Vid nästa utflykten till BP-Plantor träffades vi på rea igen - och köpte en Magnolia soulengiana till halva priset. Också den gick dystert öde till mötes - efter så lovande första blomningen våren 1995 (se bilden på engelsk sida) klarade den knappt den stränga vintern 1996 och sedan dog. Ja,trädgårdserfarenheter kostar.. 
Som sagt, var året 1995 ändå rikt i projekt som föddes plötsligt och genomfördes omedelbart trots Yngves protester (han var den "mañana" typen). Han var dessutom utsat, stackare, för många skrämmande upplevelser - som när jag skurit av de flesta grenar på det gamla körsbärsträdet (blev sjuk i  svampsjukdom molinia), hälften av ett gammalt plommonträd (också sjuk, dessutom behövde jag sol till grönsaksodling..), nästan halvan av spireabuskar, glesade vresrosor, rensade risiga enbuskar osv, osv...
Dessutom blev han tvungen till massor med snickerier (flera växtlådor, nya trappor, o.d.). Men största hans prestation var att köpa (begagnat, för 1500kr) och montera ihop ett växthus på 10 kvm! Medan jag var ca 6 veckor i maj-juni i Polen, byggde han också en s.k. annex bredvid växthuset för trädgårdspyssel och förvaring, med en kran och diskho. Dessutom en vit pergola ansluten till däcket. Allt såg imponerande ut, men var gjort i brådskan så att efter tiden en del slutade tyvärr fungera..
HEM
Växthuset i 1995 juli - det finns 2 unga björkar och inga rabatter, till vänster "annexen"
Växthuset oktober 2000 - det finns bara en björk som växte dubbelt - runt björken rabatt med svarta vinbär o.a. Istället för den andra björken - ros 'Goldener Olymp'
BACK
UPP
Framför"däcket" fanns som sagt lite dålig jord och det var en av få platser för planteringar. Där har jag lagt mer jord och ville ha azaleor som jag blev förtjust i när jag såg dem i Botaniska. Vi köpte dem naturligtvis på rea i BP-Plantor som då hette Weibulls.  För att plantera dem i lerig jord krävdes att gräva stora gropar och fylla dem med torv blandad lite med köpt planteringsjord.
Maj 1995 - gamla Darwintulpaner
Planterade i november 1994 azaleor:'Cecil' (rosa) och 'Annabella' (orange) som visade sig starkt parfumdoftande. Den tredje tyvärr dog om 2 år.
Under tiden tände Yngve på idéen att anlägga en damm. Han ansträngde sig kolossalt och grävde ut ett stort hål, fast utan sumpzoner o.d.. Men när han fick se priser på folie, underduk, filter, pump o.d. och hur man sköter en damm, svalnade hans entusiasm och istället planterade vi en vacker träd, Katsura (Cercidiphyllum japonicum) där..
Det var mycket jord som behövdes för att fylla hålet, må ni tro!


För att hålla drömmarna ändå vid livet har vi gjutit var sitt fågelbad av betong. Mitt blev installerat bredvid Katsura,  jag läste att den tycker om lite fuktighet. Yngves hamnade i en torvlåda på norrsidan av huset och en vacker hortensia 'Rose Bouquet' speglar sig i vattnet
Katsura fick så småningom sällskap av Tamarix som tycker om fukt, men den tyvärr blev sedan ordentligt kuvad av sin granne och så småningom tynnad nästan bort. 
Till höger en potatisplanta.(det var ont om grönsaklandsytan).
Bilden ovan var tagen in 1996. Hål till dammen var utgrävt redan i 1995. Nedan torvlådan, redan med  förflyttat 'Cecil' men ännu utan hortensia och fågelbadet
UPP
UPP
BACK
UPP
In i lådan finns gödslad torv blandad med naturell sur, särskilt under planterade surjordväxter - rododendron 'Baden-Baden' och azaleor samt vinterrossling. Bredvid lådan planterad klematis 'Ville de Lyon'.
Så här såg plantering framför däcket ut samma år i augusti. Man ser också Yngves pergola. Då var det nästan vackraste rabatt. Andra delar av trädgården (kanske kan de kallas rum?) var bara påbörjade eller nyanlagda.
Till top
UPP

NEXT
Men vi, Yngve och jag, arbetade i full fart för att skapa något allt nytt. Från morgon till så vacker kväll - juni 1996
Tyvärr, finns inte längre en sådan bred utsikt mot viken. Numera byggde man flera hus som delvis skymmar vatten.
Sign InView Entries
This page was last updated on: 18 September, 2014
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'under balkongen'Till sidan 'under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'
Till sidan 'Under balkongen'Till sidan 'Under balkongen'
Till top
Till top
Till top
Till top