Det var flera stora projekt som vi påbörjade i 1995 och i 1996 var genomförda - men inte färdiga, i trädgården är det aldrig någonting färdigt. Nedan ska visa sig bilderna kronologiskt. Först kommer Rosary - så stolt kallade vi den kanske svåraste rosrabat som vi byggde med svett och blod, där man skaffade mycket erfarenhet hur ta upp stora stenar, som suttit djupt i jorden, med några enklaste, kanske arkaiska tekniska medel. Det finns inte bilder från våren 1995 då fanns där en stor klunga av vilda buskar. De forsta bilderna är tagna efter de röjdes - nästan - upp, och man kämpade med rötter och stenar. Sedan visas hur rosariet börjar så småningom blomma allt mer.
Första bilden påblivande Rosariet visas på engelsksida - Garden 9. Engelska och svenska sidor kompletterar i viss mån varandra. Här visas den största stenen nästan uppe och hur det gick snart efteråt - i 1996 byggde man terraser redan på våren och byggde till en remsa, s.k. häcken där planterades Acer campestre - kanadensiska naverlönnen som skulle skydda rosor. Bland träden - också rosor, Flammentanz, Romanze och
Märschenland. Inne syns ros Freddi (laxrosa) och förflyttat Bonica planterad i uppbyggt "torn" - det var för lite djup jord där. På bilden i sept. 1997 - direktsådd rosa Atlas - 'Salmon Princess' som väckte uppmärksamhet!
Vänster: Året 1997 var Rosariet redan blomstrande oas. Det fanns flera rosor och perenner. En av vackraste var en dagliljahybrid med mycket stora svavelgula blommor.
Nedan: Rosariet i juli 1999. En stor buske av 'Flammetantz' i häcken, men det andra röd bukett de är temynta!
'Buskaget' - det var full av stenar plats mellan klippan och befinnande buskar. Jag ville ha där rosor och pioner samt lite perenner. Man fick då ta upp alla stenar och fylla på trädgårdsjord blandad med mycket lerig befintlig jord. På den separata engelska sidan berättar man och visar på bilder hur 'Buskaget' blev till. Platsen var färdig juni 1996. På bilden - första rosor (Victor Borge), buskpion (japansk hybrid, ganska liten) och Euonymus alatus som flyttades sedan till 'Under eken'. Efter åren fanns där 18 rosor, en till pion'Bowl of Beauty' utom buskpion samt en hel del perenner. Inte minst har jag sådd där sommarblommor bland rosbuskarna, som t.ex. pionblommande vallmo.
ANDRA PROJEKTEN
Nästan samtidigt började jag flera projekt som var på gång åren 1996 - 1997. Ganska nära, till vänster och i en linje med Rosariet byggde jag några s.k. Kullar. Det var då först Smultronkulle, sedan Doftkulle och - Rosenkulle (med en vresros!), och dessutom en liten plantering på en klippa intill husväggen som kallades alldeles floskulöst för Stenparti. Men jag behövde namnet till varje projekt. Sista kullar heter Vindkulle och Björkkulle och ligger bakom huset, på norrsidan, där också blev stora ändringar som började blygt redan hösten året 1995 med en liten plantering på branten av en stor sluttning mot woodlandet, kallat av oss 'skogen', liggande bra bit neråt, utmed gatan.
Yngves tomt är alltså ingen vanlig sådan, det kan kallas för "naturtomt" och den består av flera olika och separata bitar som inte självklart hänger ihop. I området råder en vana att inte avskärma sina gårdar och bara enstaka som har en slags inhägnaden. Det finns då inte tydliga gränser mot grannar. Det vore dessutom omöjligt att göra något sort av stakett eller ens plantera häck, det saknas jord på klippan. Ändå har jag planterat två häckar på två sidor av infarten - framför Rosariet och utmed den mildaste delen av sluttningen.
På Yngves tomt finns ovanligt många olika nivåskillnader som naturligt delar tomten i flera bitar. Dem försöker jag göra till "trädgårdsrum" och samtidigt skapa slags sammanhang mellan dem olika rummen.
Tomten ligger alltså högt upp på en bergig kulle och en hel del av den lutar mot gatan. Två delar är på jämn nivå med gatan, och det är 'skogen' som ligger nerför backe och Rosariet, högst upp. Själva gatan går alltså från skogsnivå uppför en liten backe, mot Rosariet som ligger på samma nivå som huset. Mellan Rosariet och sluttningen finns infart och väg till hus och garaget. På sluttningen utmed gatan, mellan stora stenar, slumpvis nedgravda i jorden växte risiga vresrosor och på vissa håll halvlevande bergenior och allt det gjorde mycket rörligt och ovårdat intryck. Jag ville då ändra på det och redan 1996 började gräva upp stenarna, röja ut en del vresrosor och bygga terraser. Det skulle planteras där rugosa- och rubiginosa hybrider samt stenpartiväxter. På det sättet skapades 'Gatuterrasserna'
1995 - först planterade mossflox och lokal Juncus effusus
1996 - gulblommande ogräs (Sommargyllen) som jag "odlade" för fina blommors skull
1998 - Mossflox redan i tre färger
Stenparti 2000
Ovan: Vinterhärdiga kaktusar, opuntior
Vänster: Lewisia och vinteriberis (Iberis sempervirens) + odlat vit Euphorbia
Höger: Vilda och odlade trädgårdsnejlikor redan mitt i april
Nästa stort projekt påbörjat redan hösten 1995 var det s.k.'Buskaget' - en plantering framför förvildade buskar - bukettspireor, 2 kornell och vresrosor samt en liggande bergtall. Ja - den ligger på marken, bara kronan som är uppåt. Tallen kan vara en fin bakgrund till rosor och även ett skydd mot västra vindar, tänkte jag.
This page was last updated on: 19 September, 2014
Krukorna på klippan började jag ställa tidigare än i år 2000, men från början var det en vit plasturna där jag hade planterat en s.k. herrgårdsbegonia (Begonia Bertini boliviensis ''Tanais'). De utlovade hundratals blommorna kom aldrig, kanske därför att urnan stod i stekande sol på sommaren som visade sig inte det bästa läge till begonior. Men innan jag fick veta det envisades jag att plantera begonior på klippan. Senare ersattes plasturna av krukgrupp. Herrgårdsbegonians knölar överlevde inte vinter 2000/2001 och jag planterade i krukan andra sorter knölbegonior. Jag har också skaffat en agavastickling som tyvärr frusit ihjäll i december 2001 då jag lämnade agavan i växthuset utan att ana att det kommer mycket frost under hela månaden. Krukan frusit in i bädden och jag kunde inte ta ut och rädda stackars agava!
Herrgårdsbegonian, Aucuba japonica, agavan och taklökar, 2000
Knölbegonia, agava och taklökar i krukor, augusti 2001
Left: Stenparti i maj 2001. Ovanligt tidig vår och hela vegetationen började minst en månad tidigare. Nejlikor som brukar blomma i juli var i full blom redan i maj! Höger: I september i den stora krukan blommade en ovanlig knölbegonia köpt på 'Växtmarknad på Väster'
Tyvärr inte bara agava men också Aucuba dog under vinter 2001/2002, fastän hemma. Jag tog krukan lite för sent in i december och troligen fick Aucuba redan frostskador som gav upphov till någon svampsjukdom och växterna ruttnade.
Stenpariet fanns fortfarande tills året 2005, mer om den lilla rabatten är på en sida som ni hittar när klickar på länkarna. Efter 2005 har jag inte varit i trädgården längre.
Alla bilder ovan: Stenpartiet i 2003, tidig juli. I stenpartiet planterades doroteablomman som trivs utmärkt i stenigt, torrt läge
Stenpartiet den 6te juli 2005
Stenpartiet den 26te april 2005
Stenpartiet den 28de maj 2003
En miniatyre stenrabatt på klippan
OBS: Somliga länkar är inte fungerande för att sidorna är inte än skapade eller bara började.
Rosariet på våren 2004 med mängder av olika sorter tulpaner, förgätmigej och annat.
Vänster: Blivande 'Buskaget' på våren 1995; kornel (Cornus sibirica),buskarna bakom det är vresrosor.
Ovan: May 1996, formodligen Spiraea buskar och fotfarande många stenar.
Vänster: Hösten 1995, ros 'Peace' planterad.
Ovan: Redan i juli 1996 hela platsen var färdig att plantera rosor och ros 'Viktor Borge' var redan där.
Ovan Vänster: Det var ganska mycket påskliljor mellan buskarna i 'Buskaget', jag har flyttat några till anda ställen, påskliljorna tycker om att byta läget. Jorden som jag tillagt på hela Buskaget kapade bättre villkor at föröka sig, det har blivit mer och mer av dem.
Ovan Höger: 'Buskaget' efter några år, den 22dra juni 2002. Vit mattram som sådde sig hela tiden kopiöst, pion 'Bowl of Beauty', rosen 'Schwarze Madonna' röd och bakom - stor buskros 'Maigold' med Clematis 'Lttle Nell' på den.
Vänster: Acer negundo Flamingo, rosabrokig asklönn planterad i 'Buskaget', måste vara mycket klippt varje tidig vår att hålla sig så vackert vit-rosa brokig.
Höger: fragment av 'Buskaget' med ros 'Schwarze Madonna', rysk martorn (Eryngium planum) häcktagetes 'Gold Gem' och lejongap 'Frosted Flames'(aprikos).
Nedan: Svart pionvallmo, juli 2004